Professioneel werken met Werkhonden

Het opleiden van werkhonden trainers in diervriendelijke methodes

Steeds vaker komt het aan het licht dat er nog al wat verkeerd gaat in de werkhonden wereld .Oude trainings methodes brengen u en misschien zelfs uw organisatie of bedrijf  in kwaad daglicht.

Er word nog steeds gezegd dat het niet anders kan omdat de driften heel hoog gaan en dat de hond niet meer te bereiken is, ook word veiligheid als reden aangevoerd ( noodrem)

Een professionele opleiding is er niet echt te vinden en de meeste trainers zijn “self made” wat natuurlijk niet slecht is maar het is moeilijk om er een standaard aan toe te voegen .Ronin werkt al meer dan 10 jaar met een conflict vrije trainings methode die geheel past in de hedendaagse gedachte gang.Dit gaat niet over 1-10 werkhonden maar over meer dan 100 welke van pup tot volledig  praktijk gericht opgeleid werden volgens deze methode.Van single purpose detectie hond, forensic hond, dual purpose speur-detectie en surveillance hond tot SWAT type  

 

Wij kunnen deze kennis in een voor u of uw organisatie gecreëerde specifieke opleiding zetten. 

De basis in elke opleiding heeft in ieder geval de volgende punten 

 • Instinct en drift
 • het instinct flow sjabloon
 • Gebruik van dit sjabloon.
 • diervriendelijk kanaliseren van drift
 • Operant conditioneren
 • Klassiek conditioneren 
 • U krijgt toegang tot vele progressie plannen
 • U leert progressie plannen te creëren
 • Onderhoud van getraind en ongetraind gedrag
 • stress goed of slecht, hoe ga je er mee om
 • trouble shooting 
 • En nog veel meer

Het unieke aan de BID methode is dat het je een systeem geeft om over elke soort werkhond te leggen en daarmee het beste uit de hond te halen op een diervriendelijke manier.

Op dit moment is het Professioneel( lees ook diervriendelijk) opleiden van praktijk honden ver te zoeken gewoon omdat de kennis er niet is en worden sport honden aangekocht om die om te vormen tot praktijk hond. Maar in deze honden zit een schade die haast niet is uit te trainen.

De grafiek hiernaast geeft aan wat ik bedoel.Ik hoop dat ik hiermee een beetje duidelijk kan maken waarom een sporthond niet in de praktijk past en een praktijkhond niet in de sport.

Een praktijkhond moet constant zichzelf kunnen aanpassen aan veranderingen zoals ze zich voordoen.Daarom zal de hond meer op zijn instinct werken dan op aangeleerd gedrag .Immers bij gecompliceerd aangeleerd gedrag zit context bij.Net zoals mensen vallen dieren in hoog stress situaties terug op instinct, dus een praktijk hond moet dicht tegen dit instinct getraind worden voor goede resultaten.

Een sporthond moet puntjes scoren en daarom gaat men dwars tegen de hond zijn instinct in.Om dit te doen is veel druk nodig of veel context van omgeving.Als men een praktijk hond met hoge mate van druk traint dan geloof ik niet dat het helemaal begrepen word.

Een mooi voorbeeld.

Van een geleider van de K9 afdeling van FEMA (Amerikaanse USAR) kreeg ik de opdracht een HR (menselijke resten) hond op te leiden hier heb ik het BID systeem voor gevolgd 

.Echter werd de hond niet goed gewaardeerd door de collega geleiders en trainers omdat de hond niet in hun plaatje viel. de hond was in hun ogen te rauw en scoorde daarom niet hoog in het appel gedeelte van hun programma, Tijdens een nasleep van een tornado konden de andere HR honden weinig tot niets lokaliseren maar deze hond had de ene na de andere vondst, zoveel dat de national guard alleen maar met deze geleider en hond wilde verder werken.

Dat viel natuurlijk niet erg goed bij de collega geleiders en trainers.

De geleider besloot om een andere wending te nemen en wilde liever professioneel praktijk werken dan een half sport programma te doen en geen echte praktijk successen  te hebben.

We hebben de hond verder getraind in forensische opsporing in het BID systeem.

4 jaar later kunnen we met trots zeggen dat deze geleider met hond werkt op freelance basis voor locale LE Departementen,TBI en FBI er   65 “confirmed finds ” zijn van vers tot 10 jaar oude “cold cases” in 80 hectare berg gebied tot in een wijk of huis.

De hond bij de top 5 zit in de US en mee doet aan een onderzoek naar efficiënt speurwerk.

Gewoon omdat de geleider het instinkt van de hond begrijpt en kan kanaliseren naar het werk dat voor hun ligt.En de hond maar 1 doel heeft VINDEN van HR.

BTW deze hond is nog steeds rauw en zeer hoog gedreven;) en kan ook geen 5 minuten af liggen met de geleider uit het zicht.

Op de foto hiernaast is de des betreffende geleider te zien echter is de Foto van een MWD team dat een BID speur Cursus volgde.

Scroll naar boven