eigenaar

Ron Ligtenberg

maak kennis met

onze
eigenaar

Ron Ligtenberg is zowel oprichter als eigenaar van Ronin Dog Training. Hij is de zoon van een paardentrainer en is opgegroeid tussen allerlei dieren. De interesse naar het trainen met dieren was er dan ook al vanaf een heel jonge leeftijd. Iedere zomervakantie trainde hij een kraai, tot de verwondering van zijn moeder.

Rond zijn 12e kocht hij zijn eerste hond (een Mechelse herder) uit een asiel met zijn zelf verdiende geld. Na deze volgden vele andere honden, aangezien Ron zich al gauw geen leven zonder meer kon voorstellen. Alle honden die hij persoonlijk heeft gehad waren Mechelse herders, Duitse Herders, of een mix hiervan.

Toen hij 17 jaar was ging Ron bij de marine en al vrij snel werd hij daar duiker. Op zijn 22ste ging hij verder als commercieel duiker en reisde hij heel de wereld rond naar bekende en onbekende plekken. Als hij thuiskwam was er altijd een hond op hem aan het wachten.

Langzaam maar zeker raakte hij betrokken bij hondensporten zoals Schutzhund, Ipo, KNPV en ook de Bond van Diensthonden. Tijdens carriere als duiker leerde Ron waar leider zijn van een team om draait en verdiepte zijn begrip van groepspsychologie. Hij zag de verbinding die dit had met sociale dieren zoals honden.

Al snel werd hij gekozen als pakwerker binnen de hondensport, waarbij hij binnen korte tijd met heel veel honden werkte. Sommige zondagen zelfs zo’n 30 honden, sterk, zwak, jong, ervaren, allemaal in 1 dag. Dit is waar Ron een pakwerk-stijl ontwikkelde die zeer gericht is op de verdediging van de hond in plaats van de prooidrift gerichte stijl die we meestal zien.

Ron ontdekte dat om een hond op te bouwen je een weg moet vinden in het hoofd van de hond en wat deze denkt. Op die manier kun je direct reageren als dat nodig is, of de training zo vormgeven dat de uitkomst voorspelbaar is. Dit bracht hem tot zijn eigen methodologie, die de natuurlijke instincten en drift van de hond als fundatie heeft.

Door met honden in allerlei werkhonden-disciplines te werken, zag Ron het verband en de verschillen tussen sport en het echte werk. Hij koos voor het echte werk, waar zijn pakwerk-stijl op basis van de verdediging van de hond het verschil maakte op straat. Maar bijtwerk was niet het enige. Zijn manier van trainen zorgde voor zeer werkgerichte honden, zowel in het speuren, detecteren als bijtwerk.

Ron’s methodologie werd een bedrijf waarbinnen jonge honden, met name puppies, getraind werden tot een nieuw niveau. Nu fokt hij ze, traint hij met hen, worden ze door hem geplaatst en onderhouden voor de politie en militaire doeleinden.

7 jaar geleden bracht Ron zijn eerste hond naar de Verenigde Staten, waar deze rechtstreeks bij de politie terechtkwam in plaats van via een handelaar ging. Aldaar zag hij het grote verschil tussen hoe de politie van de VS hun honden gebruikt en hoe wij dat in Europa doen. Ron begon zich specifiek te richten op wat ze in de VS nodig hadden, en gestaag groeide daar zijn succes.

Ron is nu de trotste eigenaar van 2 bedrijven, waarvan 1 in Nederland, waar hij zijn honden fokt en traint binnen het puppy-programma, maar ook waar zijn politiehonden opgeleid worden tot niveau van certificatie. Daarnaast heeft hij een bedrijf in de VS, waar hij de honden overzet op hun nieuwe geleiders, ze onderhoudt voor alle police departments die honden van hem in bezit hebben en workshops en lessen geeft aan de politie en militaire K9 units.

Balanced dog training on instinct and drive

RONIN trainingsmethode. Uitsluitend op basis van positieve beloning.

CONTACT:

Netherlands: 0031 6 53 40 43 59
Email: ronindogs@gmail.com

For our English website go to: https://www.ronindogtraining.com